Trickskolan

Vill du ha kul tillsammans med din hund? 
Vill du prova på att lära din hund roliga tricks? 
Här får du förslag på hur du kan göra.

SNURRA

Hunden snurrar ett (eller flera) varv med alla fyra tassarna i backen. Hunden ska snurra åt samma håll varje gång men åt vilket håll du väljer spelar ingen roll. 

Lättast är att locka hunden runt, antingen med target eller godis. Sedan minskar man hjälperna mer och mer samtidigt som man lägger på kommandot. Kan du få hunden att snurra endast genom att säga kommandot eller visa med en liten gest?

LYCKA TILL!

Pst... Skicka in din bild till aktiv@srtk.se så läggs den upp här också :) 


PANG!

Spela död, alltså ligga stilla på sida eller på rygg. Det finns många olika sätt att genomföra det här tricket. De jag kan komma på just nu är att lägga sig "död" från stående, liggande, sittande, sittande fint, springande, gående... Dessutom kan man utveckla genom att man kan lyfta hunden medan den fortfarande är avslappnad. 

Det enklaste är att börja med att hunden ligger ner och att man därifrån lockar den till sidan genom att dra en godis över huvudet så att den rullar över på sidan. Funkar inte det kan man putta lite försiktigt på hunden med handen :) Minska hjälperna successivt samtidigt som du lägger på kommando. När hunden börjar förstå kommandot kan du, om du vill, prova att säga det när du står upp. Det kan vara svårt för hunden om du byter ställning så det behöver man också lära in.

LYCKA TILL!

Pst... Skicka in din bild till aktiv@srtk.se så läggs den upp här också :) 


 TASS

Målet med den här övningen är att hunden ska lyfta sin ena tass. Du ska kunna styra vilken tass hunden lyfter men vilken tass du väljer är oväsentligt. Om hunden lägger tassen i din hand eller bara lyfter på tassen är inte heller av betydelse, bara hunden lyfter på ena tassen.

Många hundar använder gärna sina framtassar och det kan man så klart utnyttja. Om du sätter dig framför hunden och håller fram din hand kommer hunden med största sannolikhet förr eller senare närma sig handen med tassen. Då belönar du, hunden provar igen, fortsätt belöna och beteendet kommer oftare och oftare. Börja lägga på kommando samtidigt som hunden lyfter tassen. När hunden förstår vad den ska göra kan du säga kommandot som en uppmaning. Om hunden inte självmant lyfter sin tass kan man lyfta lite på tassen för att hjälpa den, alternativt att kittla den lite på baksidan av benet kan funka som hjälp.

LYCKA TILL! 

Pst... Skicka in din bild till aktiv@srtk.se så läggs den upp här också :)