Hundsporter

Det är viktigt för hunden att den får aktiveras fysiskt och psykiskt. Om du gör detta hemma och på promenader så lever hunden ett alldeles förträffligt bra liv. Vill du göra lite mer med din hund så kan du träna och tävla i olika hundsporter. Självklart behöver man inte tävla även om man tränar. Men hur ska man veta vad man ska välja för sport till sig och sin hund? Här presenteras ett urval:

Agility
Agility är en hinderbana för hund där den så snabbt som möjligt ska ta sig igenom en förutbestämd bana. Det finns två klasser där hindren skiljer sig lite och man tävlar i de olika grenarna separat. Först får man lära hunden att utföra alla hinder. När den kan det handlar sporten om att föraren hjälper hunden genom banan på bästa sätt. Agility är fartfyllt och i princip alla hundar tycker att det är roligt. Det stärker hundens självförtroende och förbättrar samspelet mellan hund och förare, oavsett om man tränar för skojs skull eller mot tävling.

Bruks (spår, sök och rapport)
I alla bruksgrenarna ingår flera delar, bland annat en lydnadsdel. Däremot är det många som tränar både spår och sök utan att tävla i det just för att det är en så trevlig aktivitet tillsammans med hunden. Spår (personspår) innebär att hunden ska nosa i marken där någon gått samt hitta föremål på vägen. Hunden måste alltså följa spåret exakt. I sök (personsök) ska hunden istället söka i luften för att så snabbt som möjligt känna om en person finns i närheten och tala om det för sin förare. I grenen rapport ska hunden springa fram och tillbaka så fort som möjligt mellan två stationer.

Freestyle och Heelwork to Music
FS och HtM är två snarlika grenar som båda handlar om att utföra moment till musik. I Freestyle är grunden olika tricks som ska göras efter varandra och dessutom passa ihop med musiken man valt. Hunden kan då vara var som helst i förhållande till sin förare. Vad gäller Heelwork to Music ska hunden mestadels befinna sig i olika positioner kring föraren och röra sig ihop med musiken i dessa positioner. Båda dessa grenar är skojiga och man kan verkligen konstruera ett program tillsammans som ekipage genom att utgå från både hundens och förarens kvalitéer.

Lydnad 
Lydnad, eller tävlingslydnad som det ofta kallas, är en precisionssport där man jobbar mycket med små detaljer. Momenten ska utföras så precis som möjligt och hunden ska klara av momenten själv utan att du som förare får stötta och hjälpa för mycket. Förr ansågs lydnad som ”hårt och tråkigt” men dagens lydnad lärs in på samma sätt som alla andra hundsporter, med glädje och att man har kul tillsammans på vägen mot resultat. Om man tycker om att jobba med små detaljer och koncentration så är lydnad en bra sport både att träna och tävla.

Rallylydnad 
Rallylydnad är en lättsam form av lydnad där du och hunden går en förutbestämd bana och utför det som står på skyltarna utmed banan. Du får prata och gestikulera hur mycket du vill. Glädje och samspel är ledord inom rallylydnad och ju mer man tränar desto roligare har man tillsammans med sin hund. I första klassen har man koppel på hunden vilket gör att alla hundar kan vara med på tävling, även om du är osäker på om din hund kommer att springa ifrån dig. Rallylydnad är dessutom perfekt att träna på promenader.

Nosework
I nosework ska hunden lära sig att hitta en specifik doft i olika miljöer. Miljöerna är inomhus, utomhus, i fordon och bland kartonger. När man tävlar ska hunden kunna visa sin förare var doften finns och det ska gå så fort som möjligt. Det gäller att man lärt sig att läsa sin hund, så att man är säker på att hunden markerar exakt var doften finns.
Om man inte vill tävla kan man lära hunden att hitta vilken doft som helst. Då kallas det specialsök och det är samma princip som när man lär hundar att hitta kantareller, knark, vägglöss osv.

Viltspår 
Viltspår är en populär aktivering och som många gör utan att gå viltspårprov. För att lägga ett viltspår behöver man en skank (foten från ett klövdjur; rådjur, hjort eller älg) samt blod (nöt eller gris). Man drar skanken efter sig och droppar blod vartannat steg. När det legat ett tag får hunden spåra där klöven har släpats och i slutet av spåret hitta klöven. Detta ska associera till att man spårar efter ett skadat vilt. Många tycker att alla former av spår är roligt eftersom man får se hur hunden verkligen arbetar med ett av sina starkaste sinnen, doften. Och hunden uppskattar det!