Trickskolan

Vill du ha kul tillsammans med din hund? Vill du prova på att lära din hund roliga trick? Här får du förslag på hur du kan göra. Lycka till!

SITT FINT

Hunden ska sitta på rumpan med frambenen i luften och rak i ryggen. Vissa hundar väljer att sitta med tassarna hängande, vissa använder dem för att få balans och vissa håller dem lite uppåt. Självklart går det även att styra hur man vill ha det. Det här är ett trick som kräver mycket av hundens muskulatur så det är viktigt att bygga upp musklerna lite långsamt om de inte finns där redan.

Ta en godis och liksom dra över huvudet på hunden. När hunden sitter kvar med rumpan men lyfter framtassarna får den godisen. Så småningom behöver den lyfta framtassarna mer och mer innan den får godisen. När ryggen börjar bli rak måste hunden öva mycket på att använda rätt muskler och där kan det ta tid innan den hittar sin balans. Först när tricket ser ut som du vill att det ska se ut är det dags att börja lägga på kommando medan hunden utför tricket.

SNURRA

Hunden snurrar ett (eller flera) varv med alla fyra tassarna i backen. Hunden ska snurra åt samma håll varje gång men åt vilket håll du väljer spelar ingen roll.

Lättast är att locka hunden runt, antingen med target eller godis. Sedan minskar man hjälperna mer och mer samtidigt som man lägger på kommandot. Kan du få hunden att snurra endast genom att säga kommandot eller visa med en liten gest?

PANG!

Spela död, alltså ligga stilla på sidan eller på rygg. Det finns många olika sätt att genomföra det här tricket. Att lägga sig ”död” från stående, liggande, sittande, springande, gående… Dessutom kan man utveckla tricket genom att kunna lyfta hunden medan den fortfarande är avslappnad.

Det enklaste är att börja med att hunden ligger ner och att man därifrån lockar den till sidan genom att dra en godis över huvudet så att den rullar över på sidan. Funkar inte det kan man putta lite försiktigt på hunden med handen. Minska hjälperna successivt samtidigt som du lägger på kommando. När hunden börjar förstå kommandot kan du, om du vill, prova att säga det när du står upp. Det kan vara svårt för hunden om du byter ställning så det behöver man också lära in.

TASS ”HIGH FIVE”

Målet med den här övningen är att hunden ska lyfta sin ena tass. Du ska kunna styra vilken tass hunden lyfter men vilken tass du väljer är oväsentligt. Om hunden lägger tassen i din hand eller bara lyfter på tassen är inte heller av betydelse, bara hunden lyfter på ena tassen.

Många hundar använder gärna sina framtassar och det kan man så klart utnyttja. Om du sätter dig framför hunden och håller fram din hand kommer hunden med största sannolikhet förr eller senare närma sig handen med tassen. Då belönar du, hunden provar igen, fortsätt belöna och beteendet kommer oftare och oftare. Börja lägga på kommando samtidigt som hunden lyfter tassen. När hunden förstår vad den ska göra kan du säga kommandot som en uppmaning. Om hunden inte självmant lyfter sin tass kan man lyfta lite på tassen för att hjälpa den, alternativt att kittla den lite på baksidan av benet kan funka som hjälp. Ha skoj!