Rasen

Vill du ha en liten, aktiv och rolig hund med stor personlighet, är det här en ras för dig!

Varsågod att ladda ner och skriv ut vår informationsbroschyr. Den är utformad för dubbelsidig utskrift och vikning till folder.

Mentalitet
En Russkiy Toy ska vara aktiv, spontan och kontaktsökande. De är stora personligheter, sociala mot både hundar och människor. De är tydliga i sitt kroppsspråk och har därmed lätt för att umgås med andra hundar. Som alla raser vill de ha omtanke och sysselsättning, de är roliga att träna och gillar att vara i rörelse, de behöver promenader men inte överdriven motion. Uppskattar att mysa och ta det lugnt. De ska inte vara rädda och skygga.

Livet med Russkiy Toy
De följer gärna med på upptåg och är väldigt sociala och fullkomligt älskar uppmärksamhet. En del tränar lydnad, agility, freestyle och spår med sina hundar. De är väldigt lättlärda, kvicka i hjärna och kropp och passar därför utmärkt för dessa aktiviteter. Det är en aktiv ras, som uppskattar stimulans och följer gärna med på långpromenaden och joggingturen. Samtidigt som de mer än gärna kurar ihop sig i knät på sin ägare. 

En fördel med rasens storlek är att det är lätt att ta med den. En Russkiy Toy kräver inga stora utrymmen även om den uppskattar det. Den behöver tränas att inte skälla överdrivet mycket. Man ska också vara aktsam för faror i vardagen för en liten hund, till exempel vid umgänge med stora hundar som bör ske med försiktighet då olyckor kan ske. 

Utseende
Rasen ska vara elegant, kvadratiskt byggd med långa ben och fin benstomme. Rastypiska kännetecken är de stora upprättstående öronen. Man kan likna rasens utseende vid ett sött rådjur. De ska inte påminna om en Chihuahua eller en Pinscher och får inte ha vita tecken. Mankhöjden är 20-28 cm och vikten mellan 1-3 kg (med tolerans på +/- 1 cm). Rasen finns i två pälsvarianter;  långhårig och släthårig. Färgen är svart, brun eller blå med tanteckning, cream, fawn eller rött i alla nyanser med eller utan svarta eller bruna hårspetsar. Svansen ska vara formad som en halvmåne och bäras i en båge över ryggen. Ett diskvalificerande fel är många kala fläckar (släthår), avsaknad av fransar på öron (långhår) etc. Avsaknad av två framtänder i över och underkäke accepteras.

Pälsvård och skötsel
Pälsvården är minimal för båda hårlagen. De långhåriga kan behöva kamning då och då. Man får ha koll så att inte tovor bildas. En god regel är att regelbundet gå igenom sin hund. Kontrollera att öron och ögon är rena samt klippa klor efter behov. Bada hunden med hundschampo vid behov. Vid utställning badas den några dagar innan tillfället så pälsen hinner lägga sig.

De flesta små hundraser får lätt tandsten. Detta motverkas med att ge hunden tuggben och borsta tänderna, eller skrapa dem med tandskrapa. Viktigt är att vänja hunden vid detta redan som valp. Det gör att du får en friskare hund. Mjölktänderna kan ofta ha svårt att lossna, så om din valp vid ca 6 månaders ålder inte har tappat sina mjölktänder kan det vara aktuellt att besöka veterinär för att eventuellt dra ut dessa tänder. Mjölktänder som sitter kvar för länge kan orsaka att bettet blir fel. Det kan även bildas inflammationer i tandköttet på grund av kvarsittande mjölktänder och påverka hundens tandhälsa. För att förebygga detta ge din valp tuggben och känn ofta igenom valpens mun och eventuellt hjälp till genom att vicka lite på mjölktänderna. Dragkamp med en gammal strumpa eller liknande kan också hjälpa mjölktänderna att bli lösare.

Hälsa
Russkiy Toy är en frisk och kry ras. Möjligen kan man vara observant på tänderna; kontrollera att valpen tappar alla valptänder och att de inte får tandsten. Rasen ingår i SKKs hälsoprogram avseende patella (lösa knäleder). Ögonlysning rekommenderas innan avel. En Russkiy Toy kan bli upp till 15 år.