Vill du ha en liten, aktiv och rolig hund med stor personlighet, är det här en ras för dig!
Varsågod att ladda ner och skriv ut vår informationsbroschyr. Den är utformad för dubbelsidig utskrift och vikning till folder.
Livet med Russkiy Toy
För den som vill ha en liten, aktiv och rolig hund med stor personlighet är denna ras att rekommendera. De följer gärna med på upptåg och är väldigt sociala och fullkomligt älskar uppmärksamhet. En del tränar lydnad, agility, freestyle och spår med sina hundar. De är väldigt lättlärda, kvicka i hjärna och kropp och passar därför utmärkt för dessa aktiviteter. Det är en aktiv ras, som uppskattar stimulans. Samtidigt som de mer än gärna kurar ihop sig i knät på sin ägare eller myser under en filt.
En fördel med rasen är att den är liten i formatet, lätt att ta med på resor och kräver inga stora utrymmen eller långpromenader, även om den uppskattar det. Den behöver tränas att inte skälla överdrivet mycket. Man ska också vara aktsam för faror i vardagen för en liten hund, i sällskap med större hundar krävs det en viss uppmärksamhet.
Mentalitet
En Russkiy toy ska vara aktiv, mycket gladlynt och varken skygg eller aggressiv. Rasen är väldigt social med stor personlighet. De är tydliga i sitt kroppsspråk och har därmed lätt för att umgås med andra hundar. Som alla raser vill de ha omtanke och sysselsättning, de är roliga att träna och gillar att vara i rörelse, de behöver promenader men inte överdriven motion. Uppskattar att mysa och ta det lugnt.
Utseende
Rasen ska vara elegant, kvadratiskt byggd med långa ben och fin benstomme. Rastypiska kännetecken är de stora upprättstående öronen. Man kan likna rasens utseende vid ett sött rådjur. De ska inte påminna om en Chihuahua eller en Pinscher och får inte ha vita tecken. Mankhöjden är 20-28 cm och vikten mellan 1-3 kg (med tolerans på +/- 1 cm). Rasen finns i två pälsvarianter; långhårig och släthårig. De långhåriga ska ha långa fransar på öron och svans. De släthåriga ska ha kort, tät, glänsande päls. Färgen är svart, brun eller blå med tanteckning, cream, fawn eller röd i alla nyanser med eller utan svarta eller bruna hårspetsar. Svansen ska vara formad som en halvmåne och bäras i en båge över ryggen.
Pälsvård och skötsel
En russkiy toy kräver minimal pälsvård och är mycket lättskött. De långhåriga kan behöva kammas då och då. En god regel är att regelbundet gå igenom sin hund. Kontrollera att öron och ögon är rena samt klippa klor efter behov. Bada hunden med hundschampo vid behov. Vid utställning badas den några dagar innan tillfället så pälsen hinner lägga sig.
De flesta små hundraser får lätt tandsten. Detta motverkas med att ge hunden tuggben och borsta tänderna, eller skrapa dem med tandskrapa. Viktigt är att vänja hunden vid detta redan som valp. Det gör att du får en friskare hund. Mjölktänderna kan ha svårt att lossna, så om din valp vid ca 6 månaders ålder inte har tappat sina mjölktänder kan det vara aktuellt att besöka veterinär för att eventuellt dra ut dessa tänder. Mjölktänder som sitter kvar för länge kan orsaka att bettet blir fel. Det kan även bildas inflammation i tandköttet på grund av kvarsittande mjölktänder och påverka hundens tandhälsa. För att förebygga detta ge din valp tuggben och känn ofta igenom valpens mun och eventuellt hjälp till genom att vicka lite på mjölktänderna. Dragkamp med en gammal strumpa eller liknande kan också hjälpa mjölktänderna att bli lösare.
Hälsa
Russkiy Toy är en frisk och kry ras som kan bli upp till 15 år. Man bör vara observant på tänderna, kontrollera att valpen tappar alla valptänder och hålla efter tandsten. Rasen ingår i SKKs hälsoprogram avseende patella (lösa knäleder). Ögonlysning rekommenderas innan avel.
Historik
Ursprunget till rasen är svårt att fastställa. De hölls som sällskap för adelsdamer, som rått- och musfångare och som levande ringklockor på de ryska godsen. 1958 föddes Chiki i Moskva, ursprunget till den variant som kallades långhårig moskvadvärgterrier. 1966 kom första rasstandarden och 1988 gav hemlandet ut en ny rasstandard, där de två hårlagen ingick. 2006 erkände Svenska Kennelklubben rasen och namnet ändrades till Russkiy Toy samt flyttades till grupp 9. 2017 erkändes rasen av FCI och fick då sin första FCI-standard samt även en ny svensk rasstandard.