Rasen

Vill du ha en liten, aktiv och rolig hund med stor personlighet, är det här en ras för dig!

Utseende
Rastypiska kännetecken är att de ska ha stora upprättstående öron, runda ögon, långa ben och vara kvadratiskt bygd. Benlängden ska bara något överstiga kroppsdjupet. Man kan likna rasens utseende vid ett sött rådjur. De ska inte påminna om en chihuahua eller en pinscher och får inte ha vita tecken. Mankhöjden är 20-28 cm och vikten mellan 1-3 kg. Rasen finns som lång- och släthårig variant. Den förekommer i alla nyanser av rött med eller utan svarta/bruna stickelhår och i svart, brunt eller blått med tanfärg. Svansen ska vara formad som en halvmåne och bäras i en båge över ryggen. Ett diskvalificerande fel är många kala fläckar (släthår), avsaknad av fransar på öron (långhår) etc. Avsaknad av två framtänder i över och underkäke accepteras.

Mentalitet
Rasen ska vara lättlärd och positiv. De är aktiva, roliga, lättlärda och följer gärna med på det mesta. Beteendet skiljer sig ungefär lika mycket som inom andra raser. Hanar kan vara lite jämnare i temperamentet eftersom de inte genomgår samma hormonsvängningar som tikar. Tikar kan ibland vara mer självständiga och egensinniga. Tikar löper oftast 2 gånger per år och varje löpperiod sträcker sig över cirka tre veckor. Båda kön är lika lämpade som älskade familjemedlemmar, så valet är en smaksak. Besök gärna olika uppfödare och träffa olika hundar för att bilda din uppfattning vilket kön som passar dig bäst. Ett diskvalificerande fel är aggressivitet eller överdriven rädsla.

Livet med Russkiy Toy
Russkiy Toy behöver noga tränas att bli rumsren och att den inte får skälla överdrivet mycket. Den behöver lära sig att den har en flockledare, precis som alla hundar, ägaren ska vara mjuk men bestämd och konsekvent mot sin hund. Som alla raser vill den ha omtanke och sysselsättning, behöver promenader men inte överdriven motion. Ingen hund får vara ensam hela dagarna.

Pälsvård och skötsel
Pälsvården är minimal för båda hårlagen. De långhåriga kan behöva kamning då och då. Man får ha koll så att inte tovor bildas. En god regel är att regelbundet gå igenom sin hund. Kontrollera att öron och ögon är rena samt klippa klor efter behov. Bada hunden med hundschampo vid behov. Vid utställning badas den några dagar innan tillfället så pälsen hinner lägga sig. Tandsten behövs hållas efter. De flesta små hundraser får lätt tandsten. Detta motverkas med att ge hunden tuggben och borsta tänder, eller skrapa dem med tandskrapa. Viktigt är att vänja hunden vid detta redan som valp. Det gör att du får en friskare hund.

Mjölktänderna kan ofta ha svårt att lossna, så om din valp vid ca 6 månaders ålder inte har tappat sina mjölktänder är det viktigt att besöka veterinär för att eventuellt dra ut dessa tänder. Mjölktänder som sitter kvar för länge kan orsaka att bettet blir fel. Det kan även bildas inflammationer i tandköttet på grund av kvarsittande mjölktänder och påverka hundens tandhälsa. För att förebygga detta ge din valp tuggben och känn ofta igenom valpens mun och eventuellt hjälp till genom att vicka lite på mjölktänderna. Dragkamp med en gammal strumpa eller liknande kan också hjälpa mjölktänderna att bli lösare.

Hälsa
Russkiy Toy anses vara en frisk ras. Knäleder (patella) kontrolleras på hundar innan avel och graderas 0-3. En hund med utmärkta knän har 0/0. Ögonlysning rekommenderas också innan avel. En Russkiy Toy kan bli 15 år.

Informationsbroschyr
Varsågod att ladda ner och skriv ut. Broschyren är utformad för dubbelsidig utskrift och vikning till folder.